Varianten en aanpassingen

De basis is heel flexibel. Je kunt oud brood vervangen door volkoren, brioche, suikerbrood of paasstol. Zelfs beschuit kan gebruikt worden.

Er zijn ook hartige versies: maak het beslag zonder suiker en kaneel, en voeg na het bakken bijvoorbeeld kaas, pesto, avocado of groenten toe. Zo serveer je wentelteefjes als lunch of hartige snack.

Daarnaast kun je creatief zijn met toppings: poedersuiker, ahornsiroop, verse vruchten, of gekarameliseerde appelschijfjes zijn populair.

Een stukje geschiedenis

De naam wentelteefje is een typisch Nederlands woord. ‘Wentelen’ betekent omdraaien, en ‘teefje’ was in de oude taal een term voor een snee brood. Recepten uit de 16e en 17e eeuw gebruiken varianten als ver-wendt brood, gewend beschuit of won-nen brood. Ook in Vlaanderen vind je ‘gewonnen brood’ als benaming. Het gerecht had een aparte status, soms zelfs op tafel van de adel in de 17e eeuw, met toevoegingen als nootmuskaat, suiker en zelfs wijn.

Waarom zou je ze maken?

Je maakt wentelteefjes omdat ze simpel zijn, geen bijzondere boodschappen vereisen en omdat je met restjes brood nog iets lekkers neerzet. Bovendien kun je variëren: zoete of hartige versie, upgrade met fruit of chocolade, of verantwoord met volkoren en plantaardige melk.


Extra tips:


Ingrediënten (voor 4 porties / ±8 sneetjes)


Bereidingswijze

  1. Mengsel maken
    Klop in een diepe kom of schaal de eieren los met melk, vanillesuiker of gewone suiker en kaneel tot alles goed gemengd is.
  2. Brood weken
    Leg een snee brood in het mengsel tot hij vocht heeft opgenomen. Meestal is 20–30 seconden per kant genoeg, afhankelijk van hoe droog het brood is.
  3. Bakken
    Verhit de boter in een ruime koekenpan. Leg de gewentelde sneetjes in de pan en bak ze op middelhoog vuur circa 2–3 minuten per kant, tot ze goudbruin en licht krokant zijn.
  4. Warm houden & herhalen
    Bak in porties zodat de eerste sneetjes warm blijven. Leg gebakken sneetjes op een bord en dek af met folie. Ga door tot al het brood op is.
  5. Afwerking
    Serveer eventueel met een lichte bestuiving poedersuiker, een scheutje ahornsiroop of een handje vers fruit. Voor een extra bite kun je ook gekarameliseerde appel of chocoladepraliné toevoegen .

Geniet van je wentelteefjes met een personal touch

Of je nu kiest voor klassiek of creatief, wentelteefjes zijn een smakelijk, flexibel gerecht dat je eigen draai waard is. Laat ze op zondagochtend tot hun recht komen met fruit, een lekker sausje, of zelfs hartige toevoegingen. Zo ontdek je telkens weer iets nieuws met zo’n eenvoudig bordje brood.

Bekijk per categorie
Meest gelezen