De basis is heel flexibel. Je kunt oud brood vervangen door volkoren, brioche, suikerbrood of paasstol. Zelfs beschuit kan gebruikt worden.
Er zijn ook hartige versies: maak het beslag zonder suiker en kaneel, en voeg na het bakken bijvoorbeeld kaas, pesto, avocado of groenten toe. Zo serveer je wentelteefjes als lunch of hartige snack.
Daarnaast kun je creatief zijn met toppings: poedersuiker, ahornsiroop, verse vruchten, of gekarameliseerde appelschijfjes zijn populair.
De naam wentelteefje is een typisch Nederlands woord. ‘Wentelen’ betekent omdraaien, en ‘teefje’ was in de oude taal een term voor een snee brood. Recepten uit de 16e en 17e eeuw gebruiken varianten als ver-wendt brood, gewend beschuit of won-nen brood. Ook in Vlaanderen vind je ‘gewonnen brood’ als benaming. Het gerecht had een aparte status, soms zelfs op tafel van de adel in de 17e eeuw, met toevoegingen als nootmuskaat, suiker en zelfs wijn.
Je maakt wentelteefjes omdat ze simpel zijn, geen bijzondere boodschappen vereisen en omdat je met restjes brood nog iets lekkers neerzet. Bovendien kun je variëren: zoete of hartige versie, upgrade met fruit of chocolade, of verantwoord met volkoren en plantaardige melk.
Extra tips:
Of je nu kiest voor klassiek of creatief, wentelteefjes zijn een smakelijk, flexibel gerecht dat je eigen draai waard is. Laat ze op zondagochtend tot hun recht komen met fruit, een lekker sausje, of zelfs hartige toevoegingen. Zo ontdek je telkens weer iets nieuws met zo’n eenvoudig bordje brood.