1. Voorgerecht: Coquilles Saint-Jacques op een bedje van prei
Ingrediënten:
- 8 coquilles
- 2 preien, alleen het witte deel, in dunne ringen
- 2 eetlepels ongezouten boter
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 100ml droge witte wijn
- Verse peterselie, fijngehakt
- Zeezout en zwarte peper
Bereiding:
- Verhit boter in een pan en fruit de knoflook zachtjes aan. Voeg de preiringen toe en stoof ze zacht.
- Blus af met witte wijn en laat zachtjes koken tot de prei gaar is en de wijn bijna verdampt is.
- Bestrooi de coquilles met zout en peper.
- Bak de coquilles in een hete pan met wat boter ongeveer 1-2 minuten aan elke kant, tot ze een mooie kleur hebben en net gaar zijn.
- Serveer de coquilles op een bedje van prei en garneer met verse peterselie.
Extra toevoeging voor op tafel: Bruschetta
2. Soep: Romige pompoensoep met kerrie en kokos
Ingrediënten:
- 1 middelgrote pompoen, in blokjes gesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 blik kokosmelk (400ml)
- 750ml groentebouillon
- Olijfolie
- Pompoenpitten, voor garnering
- Zout en peper
Bereiding:
- Verhit een grote soeppan met olijfolie. Fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Strooi het kerriepoeder erover en laat even meebakken.
- Voeg de pompoenblokjes toe en giet de groentebouillon erbij. Laat de soep 20 minuten koken totdat de pompoen zacht is.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
- Roer de kokosmelk door de soep en laat het geheel nog even doorwarmen. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep met een paar pompoenpitten als topping.
De second choice tip: Verse tortellini soep
3. Hoofdgerecht: Gevulde kalkoenrollade met cranberrysaus
Ingrediënten:
- 1 grote kalkoenborst, opengeklapt tot een lap
- 150g broodkruim
- 100g gehakte gemengde noten
- 1 appel, in blokjes
- 2 eetlepels verse tijm, fijngehakt
- 1 ei, geklopt
- 250ml kalkoen- of kippenbouillon
- 200g cranberry's
- 100g suiker
- Zout en peper
Bereiding:
- Voor de vulling: meng het broodkruim, gemengde noten, appelblokjes, tijm en het ei in een kom.
- Leg de kalkoenborst plat op een werkvlak, kruid met zout en peer en verspreid de vulling erover.
- Rol de kalkoenborst op en bind vast met keukentouw.
- Bak de rollade in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 60-75 minuten. Bedruip tussendoor met de bouillon.
- Voor de cranberrysaus: kook de cranberry's met de suiker en een beetje water in een pan tot de cranberry’s openbarsten en de saus dikker wordt.
- Laat de rollade na het bakken 10 minuten rusten, snijd dan in plakken en serveer met de cranberrysaus.
De second choice tip: Wellington met gehakt
4. Nagerecht: Chocolade trifle met rode bessen en mascarpone
Ingrediënten:
- 200g pure chocolade, gesmolten
- 300g mascarpone
- 2 eetlepels poedersuiker
- 150ml sterke koffie, afgekoeld
- 1 pak lange vingers
- 200g rode bessen (en/of frambozen)
- Slagroom, voor garnering
- Geraspte chocolade, voor garnering
Bereiding:
- Meng de mascarpone met de gesmolten chocolade en poedersuiker in een kom.
- Doop de lange vingers kort in de koffie en leg een laag in een glazen schaal of individuele coupes.
- Smeer een laag van het mascarpone-chocolademengsel over de lange vingers.
- Verdeel een deel van de rode bessen over de mascarpone.
- Herhaal de lagen en eindig met een laagje mascarpone.
- Laat de trifle minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
- Garneer vlak voor het opdienen met slagroom, de rest van de rode bessen en geraspte chocolade.
De second choice tip: Bananenroomtaart
Dit klassieke viergangen kerstmenu biedt een combinatie van traditionele en moderne elementen, met smaken die zowel luxe als hartverwarmend zijn. Fijne feestdagen en eet smakelijk!