Het is belangrijk om een vast moment in de week te kiezen om je menu te plannen. Dit kan bijvoorbeeld op zondagavond zijn, wanneer je rustig de tijd hebt om na te denken over de komende week. Als iedereen thuis is, kun je samen beslissen wat er gegeten wordt en krijg je direct inzicht in wie er op bepaalde dagen niet aanwezig is. Dit voorkomt dat je later in de week voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kun je dan rekening houden met drukke dagen, waarin je misschien minder tijd hebt om uitgebreid te koken. Zo kun je voor die dagen eenvoudigere gerechten plannen die snel op tafel staan.
Voordat je begint met het plannen van je menu, is het handig om eerst even in je keukenkastjes en vriezer te kijken. Wat heb je al in huis? Dit helpt je niet alleen om te besparen op je boodschappen, maar het voorkomt ook verspilling van producten die je al hebt. Als je bijvoorbeeld nog pasta, rijst of conserven in je kast hebt staan, kun je daar gerechten mee maken en hoef je deze ingrediënten niet opnieuw te kopen. Het is ook een goed moment om te controleren of je andere benodigdheden, zoals schoonmaakmiddelen en toiletpapier, op voorraad hebt. Zo kun je deze meteen op je boodschappenlijstje zetten.
Denk niet alleen aan de avondmaaltijden, maar houd ook rekening met de lunch en tussendoortjes. Je wilt niet voor het probleem komen te staan dat je 's ochtends geen idee hebt wat je mee kunt nemen naar je werk of school. Zorg ervoor dat je genoeg ingrediënten in huis hebt voor een smakelijke en voedzame lunch, evenals lekkere snacks voor de tussedoortjes.
Een handige manier om restjes op te maken is door een 'restjesdag' in te plannen. Dit is een dag waarop iedereen zelf kan kiezen welk gerecht of restje van de week ze willen eten. Het is niet alleen een praktische manier om voedselverspilling tegen te gaan, maar het bespaart je ook een dag koken. Als je bijvoorbeeld nog wat restjes groenten hebt, kun je een soep maken en er een lekker broodje bij eten.
Het kan soms lastig zijn om recepten voor een hele week te verzinnen. Een handige tip is om de folder van de supermarkt erbij te pakken. Hier vind je vaak wekelijkse aanbiedingen, waar je je menu op kunt afstemmen. Dit helpt je om variatie in je weekmenu aan te brengen, terwijl je tegelijkertijd profiteert van de aanbiedingen.
Soms loopt een dag niet zoals je had gepland en dat is geen probleem! Het mooie van een weekmenu is dat het flexibel is, je kunt maaltijden altijd omruilen als dat nodig is. Het belangrijkste is dat je alles al in huis hebt, zodat je geen extra boodschappen hoeft te doen. Uiteindelijk bespaar je tijd, geld en onnodige supermarktbezoeken. Veel succes met het maken van jouw weekmenu!