Kern van het recept

In de basis heb je ui, knoflook, courgette en bouillon nodig. Veel varianten voegen aardappel toe, zodat de soep voller wordt en wat meer bite krijgt. Door de courgette kort te bakken met ui en knoflook, komt de smaak beter tot zijn recht . Daarna laat je alles zachtjes koken in bouillon en pureer je het tot een glad geheel. Voeg na het pureren eventueel een scheut room toe voor romigheid – plantaardig of zuivel, net wat je prettig vindt.

Er zijn veel verrassende variaties. Populair zijn courgettesoep met spekjes en kookroom, vaak met dille als garnering. Of je kiest voor zalm als topping, wat voor een frisse twist zorgt. Wie van structuur houdt, kan een aardappel meekoken voor een wat gebonden soep of spinazie toevoegen voor een mooie groene kleur.

Courgette bevat weinig calorieën maar wel vezels en vitaminen, waarmee je makkelijk aan een portie groenten komt. Bovendien is de soep eenvoudig te bewaren in de koelkast of in te vriezen, handig voor later gebruik .


Extra tips:


Ingrediënten

Voor ongeveer 4 personen

Voor de topping (kies 1 of combineer):


Bereidingswijze

Stap 1 Snijden en fruiten
Snijd de ui fijn en hak de knoflook. Verhit olie of boter in een soeppan. Fruit de ui 3–5 minuten zachtjes tot de randen glazig worden. Voeg de knoflook toe en fruit nog ca. 1 minuut mee, let op dat het niet verbrandt

Stap 2 Courgette (en aardappel) toevoegen
Snijd de courgettes (en eventueel de aardappel) in blokjes van ca. 2 cm. Doe dit bij de ui en knoflook en bak 2–5 minuten mee zodat de smaken wat intrekken.

Stap 3 Koken in bouillon
Schenk de groentebouillon erbij tot alles net onder staat. Breng aan de kook en laat 10–15 minuten zachtjes pruttelen, tot de groenten zacht zijn.

Stap 4 Pureren
Zet het vuur uit. Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel. Voeg nu optioneel de room toe en roer door. Proef en voeg zout en peper toe.

Stap 5 Serveren
Verdeel de soep over kommen en werk af met je gekozen topping: spekjes en dille, gerookte zalm, croutons of een scheutje room.


Een soep die elke dag past

Courgettesoep is simpel, veelzijdig en vullend zonder zwaar te zijn. Door met toppings en kruiden te spelen geef je elke keer een nieuwe draai. Maak extra porties voor later of vat 'm in een soepdoos mee naar werk of school. Eenvoudig, voedzaam en goed opwarmbaar. Enjoy ermee, je hebt iets warms en favorabels te pakken.

Bronnen: Albert Heijn & 24Kitchen

Bekijk per categorie
Meest gelezen