Gambas al ajillo
Er zijn van die gerechten die zó simpel zijn dat je bijna niet gelooft hoe lekker ze smaken. Gambas al ajillo is daar een perfect voorbeeld van. In Spanje serveren ze deze geurige knoflookgarnalen in kleine aardewerken schaaltjes, sissend van de olie, met wat brood erbij om alle heerlijke smaken op te deppen. En geloof ons: dit wil je zelf maken. Snel, makkelijk en ongelooflijk lekker.
Recept: Gambas al ajillo
Ingrediënten (voor 2-4 personen):
-
300 g rauwe grote garnalen, gepeld (staart mag eraan blijven)
-
4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
-
1 rode peper of 1/2 tl chilivlokken
-
4 el olijfolie (extra vierge)
-
Verse peterselie, fijngehakt
-
Zout naar smaak
-
Stokbrood om te dippen
Bereidingswijze:
-
Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan of tapaspan op middelhoog vuur.
-
Voeg de knoflook en rode peper toe en bak tot de knoflook licht goudbruin is niet te donker, anders wordt ‘ie bitter.
-
Doe de garnalen erbij, bestrooi met een snufje zout en bak ze 2-3 minuten per kant tot ze mooi roze en gaar zijn.
-
Haal de pan van het vuur en bestrooi met de verse peterselie.
-
Serveer direct, liefst in een warm schaaltje, met vers stokbrood ernaast om die smaakvolle olie mee op te vegen.
Gambas al ajillo zijn het toonbeeld van de Spaanse keuken: weinig ingrediënten, maximaal resultaat. Ze zijn heerlijk als onderdeel van een tapasplank, maar je kunt ze ook serveren met wat rijst of een frisse salade als hoofdgerecht. Liever vegetarisch? Vervang de garnalen door champignons en je hebt champiñones al ajillo, ook fantastisch!