Waar komt rode sangria eigenlijk vandaan

Sangria vindt zijn oorsprong in Spanje en Portugal, al lijkt de drank als we die nu kennen vooral populair sinds de 19e eeuw. De naam zelf (sangría) verwijst naar het Spaanse woord voor “bloedering”, een verwijzing naar de rode kleur doordat de drank op rode wijn is gebaseerd. Door EU-reglementen mag alleen sangria uit Spanje of Portugal die naam officieel dragen, elders moet het anders gelabeld worden.

Vroeger voegden mensen fruit en kruiden toe aan wijn om water drinkbaarder te maken. Dat gebeurde al tijdens de Romeinse tijd, maar het moderne concept van sangria stamt uit de late 18e of vroege 19e eeuw. Nu zie je vooral Spaanse toeristen en bezoekers op terrassen sangria bestellen, maar in Spanje zelf wordt het niet per se dagelijks gedronken.

Rode sangria maken: hoe doe je dat slim

Rode sangria maken kun je op veel manieren aanpakken. Je begint vaak met een fruitige, Spaanse rode wijn zoals tempranillo, rioja of garnacha, deze wijnen zijn zacht, niet te zuur en geven een prettige balans. Wanneer je dat combineert met sinaasappel, appel, citroen of perzik, krijgt de sangria frisse tonen én zoetigheid.

Vaak wordt suiker en soms een scheutje likeur toegevoegd, zoals Cointreau, brandy of Grand Marnier, dat verzacht het geheel net wat meer. Voor een bubbel kies je meestal tussen bruiswater of cava. Spannende varianten gebruiken extra ingrediënten zoals port, Licor 43, of zelfs prosecco.


Extra tips:


Een basismanier om rode sangria te maken? Snijd fruit in stukken, pers sinaasappel uit, voeg wijn, suiker en eventueel likeur toe, roer, laat afkoelen en voeg vlak voor serveren bruiswater of cava en ijs toe. Je kunt het laat intrekken in de koelkast, van 2 uur tot zelfs een nacht is gangbaar.

Wat je misschien nog niet wist

Sangria heeft niet alleen fruit, maar het koppelen van wijn aan water of bruis brengt ook een sprankeling in zowel smaak als structuur. In Spanje zie je dat sangria geschonken wordt uit grote kannen met houten pollepels, zo blijft het fruit goed verspreid en blijven de smaken loskomen.

Merk op dat elk gezin of restaurant in Spanje zijn eigen draai geeft aan het recept. Dat maakt rode sangria maken een kwestie van persoonlijke smaak, zoals bij Wijndivas bleekt uit een familierecept met Cointreau en kaneel.


Eigen draai aan rode sangria maken

Ingrediënten

Bereidingswijze

  1. Was het fruit. Snijd de appel of peer in blokjes, snijd de sinaasappel in partjes en pers deze uit. Doe fruit en sap in een grote kan.
  2. Voeg de wijn en suiker toe, roer tot de suiker is opgelost. Voeg optioneel een scheutje likeur of brandy toe.
  3. Zet de kan in de koelkast en laat minstens twee uur trekken.
  4. Voeg vlak voor serveren bruiswater of cava toe en roer voorzichtig. Voeg ijs toe voor een gekoelde ervaring. Schenk uit en geniet van je zelfgemaakte rode sangria.
Bekijk per categorie
Meest gelezen