Als er ergens cheesecake als dessert op het menu staat, hoef ik niet eens meer te twijfelen over wat mijn dessertkeuze wordt. Ik hou hier absoluut een plekje voor vrij want cheesecake is mijn absolute favoriet. De ene is helemaal fan en de ander vind het minder maar hoe dan ook blijft dit een Amerikaanse klassieker. En specifiek de New York klassieker. De perfecte combi tussen een niet al te zoete taart met de smeuïge cake en de variaties zoals een Oreo cheesecake, een cheesecake met rood fruit of met witte chocolade, je kunt eindeloos variëren. Zo krijg je er echt nooit genoeg van! Maar hoe maak je het zelf?
Benodigdheden
Mixer
Springvorm, bij voorkeur een van 22 cm
Ingrediënten voor 10 stukken
175 gram Bastogne koekjes, Lotus kan ook maart is wel iets zoeter.
3 eieren
50 gram boter
600 gram roomkaas (Monchou of Philadelphia zijn goede opties)
200 ml crème fraîche
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel maizena
Bereiding
Vet de springvorm in en leg eventueel een ronde vorm bakpapier op de bodem van de springvorm. Verwarm de oven voor op 140 graden.
Mix de Bastogne koekjes in een keukenmachine zodat het fijne kruimels worden. Smelt de boter in een pannetje en mix het met de koekkruimels. Verdeel de kruimels over de bodem van de springvorm en druk het goed aan met bijvoorbeeld een lepel.
Pak een beslagkom en mix de roomkaas, suiker, vanillesuiker en eieren. Voeg daarna de crème fraîche en maizena toe en mix het nog eens kort door. Giet het gladde mengsel in de springvorm. Zet de cheesecake vervolgens voor 50 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen, bij voorkeur in de oven met de deur op een kiertje, tot de cake op kamertemperatuur is.
Is de cake op kamertemperatuur? Laat de cheesecake dan nog minimaal 6 uur afkoelen in de koelkast zodat de cake kan opstijven. De cheesecake is uiteindelijk het best te bewaren in de koelkast voor circa 3 dagen maar je kunt het ook invriezen.
Eet smakelijk!
Een andere Amerikaanse klassieker is de red velvet cake en cupcakes.