Aardappels kiezen

Niet elke aardappel is geschikt voor een salade. Kies bij voorkeur voor vastkokende aardappels zoals Nicola, Charlotte of Opperdoezer Ronde. Die vallen niet uit elkaar tijdens het koken, wat handig is als je stukjes wilt die hun vorm behouden. Snijd ze in hapklare stukken voordat je ze kookt, dan garen ze gelijkmatig en koelen ze sneller af. Je hoeft de schil niet per se te verwijderen; goed gewassen schil kan juist wat extra smaak geven.

Voor de dressing gebruik je een combinatie van mayonaise en yoghurt. Zo wordt het romig, maar blijft het licht. Een lepel mosterd en een scheutje citroensap zorgen voor pit en frisheid. Houd je van iets meer smaak? Voeg dan wat fijngesneden augurk, kappertjes of een klein beetje rode ui toe. Kruiden als bieslook, peterselie of dille doen het altijd goed in een aardappelsalade. Die snijd je fijn en voeg je op het laatst toe, zodat ze hun kleur en smaak behouden.

Structuur en smaak toevoegen

Een goede aardappelsalade heeft meer dan alleen zachte aardappels. Denk aan knapperige stukjes bleekselderij of radijs, blokjes augurk of zelfs wat krokant uitgebakken spek. Ook een gekookt ei erdoor maakt het geheel voller. Je kunt eindeloos variëren met toevoegingen, zolang het geheel maar in balans blijft.

Een aardappelsalade wordt vaak lekkerder als je hem even laat staan. De smaken trekken dan goed in de aardappels. Laat hem na het mengen minstens een half uur in de koelkast rusten. Proef voor het serveren altijd even en voeg eventueel nog wat peper, zout of een extra kneepje citroensap toe.

Je kunt de salade koud serveren, maar lauwwarm is ook erg lekker. Zeker als je hem net hebt gemaakt en geen tijd hebt om lang te wachten. Serveer hem als bijgerecht naast gegrild vlees of vis, of eet hem gewoon met wat brood erbij. Ook als lunch in een bakje voor onderweg is hij ideaal.


Extra tips:


Ingrediënten voor 4 personen


Bereidingswijze

  1. Aardappels koken
    Schil de aardappels (of laat de schil zitten als je dat lekker vindt) en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm. Kook ze in licht gezouten water in 10 à 15 minuten gaar. Giet af en laat ze goed afkoelen.
  2. Dressing maken
    Meng in een grote kom de mayonaise, yoghurt, mosterd en citroensap. Roer goed door tot het een gladde saus is. Breng op smaak met wat peper en zout.
  3. Vulling toevoegen
    Voeg de fijngehakte augurken, bleekselderij, rode ui en ei toe aan de dressing. Schep voorzichtig door elkaar.
  4. Aardappels mengen
    Voeg de afgekoelde aardappelblokjes toe aan de kom. Schep alles rustig om zodat de aardappels niet kapot gaan.
  5. Afmaken met kruiden
    Strooi de verse bieslook en/of peterselie eroverheen en meng nog een keer door. Zet de salade minstens 30 minuten in de koelkast.
  6. Serveren
    Haal de salade een kwartier voor het serveren uit de koelkast zodat hij iets op temperatuur komt. Proef nog even en voeg eventueel wat extra zout, peper of citroensap toe.

Laat je salade even tot rust komen

Een aardappelsalade is vaak het lekkerst als je hem de tijd geeft. Dat betekent niet dat je uren hoeft te wachten, maar laat hem even staan voordat je hem serveert. Zo kunnen de smaken zich goed verspreiden en krijg je een lekker samenhangend geheel.

Bekijk per categorie
Meest gelezen