Franse kipstoof in rode wijn
Coq au Vin is een traditioneel Frans gerecht waarbij kip langzaam wordt gestoofd in rode wijn, samen met spek, champignons, uien en kruiden. Het resultaat is een rijke, smaakvolle stoofpot die perfect is voor gezellige diners.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1,5 kg kipdelen (bij voorkeur kippendijen met bot)
- 150 g gerookt spek, in blokjes
- 250 g champignons, in plakjes
- 12 kleine uitjes of 2 grote uien, in ringen
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el bloem
- 750 ml droge rode wijn (bij voorkeur Bourgogne)
- 500 ml kippenbouillon
- 1 el tomatenpuree
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
-
Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak het spek knapperig. Haal het spek uit de pan en zet apart.
-
Bestrooi de kipdelen met zout en peper. Bak ze in het achtergebleven vet goudbruin aan beide zijden. Haal de kip uit de pan en zet apart.
-
Voeg de uien en knoflook toe aan de pan en fruit ze tot ze glazig zijn.
-
Strooi de bloem over de uien en roer goed door. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
-
Giet de rode wijn en kippenbouillon in de pan en breng aan de kook. Voeg de tijm en laurierblaadjes toe.
-
Doe de kip en het spek terug in de pan. Zet het vuur laag en laat het geheel 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen, tot de kip gaar en mals is.
-
Voeg de champignons toe en laat nog 15 minuten meekoken.
-
Verwijder de tijm en laurierblaadjes. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de Coq au Vin met aardappelpuree, stokbrood of een frisse salade voor een complete maaltijd.