Wat is witte sangria en waar komt het vandaan

Witte sangria gebruikt droge witte wijn in plaats van rode en is ontstaan in Spanje, net als de traditionele sangria. In warme regio’s zoals Catalonië of Valencia was men op zoek naar iets luchtigers, en zo groeide deze variant: hij voelt frisser, minder zwaar, maar wel uitnodigend. Daarbij zijn de mogelijkheden met fruit en smaken breder dan bij de klassieke versie.

Je herkent witte sangria aan het frisse karakter van de wijn, gecombineerd met vers fruit. Denk aan citrus, perzik, appel, soms zelfs meloen of bessen. Soms komt daar een likeur bij, zoals triple sec of Cointreau, of bruiswater dat net wat sprankeling brengt.

Wijnkeuze en fruit: wat werkt goed

De basis begint bij een wijn met een heldere, fruitige toon. Veel gekozen zijn Sauvignon Blanc, Verdejo of Macabeo, vanwege hun frisse zuren en fruitige aroma’s. Zelf gebruik je het liefst een droge, jonge wijn die niet te veel hout bevat, zodat het fruit goed doorkomt.

Fruit dat vaak gebruikt wordt: citroen, sinaasappel, perzik of nectarine, appel, soms meloen of druiven. Vaak wordt dat gecombineerd met een beetje suiker of sinaasappelsap om de smaken te balanceren. En wie het sprankelend wil, voegt bruiswater, ginger ale of zelfs cava toe.


Extra tips:


Hoe je thuis zelf witte sangria maakt

Je begint met koude wijn, dat maakt het geheel al frisser. Snijd je fruit in mooie stukken, zodat elke slok visueel iets oplevert. Voeg eventueel likeur of suiker toe om diepte te geven. Laat het minstens een uur staan, maar liever enkele uren, zodat de smaken samenvloeien. Voeg vlak voor serveren ijs, bruiswater of cava toe om het drankje levendig te houden.

Verschillende manieren om het aan te pakken

Je kunt gaan voor iets klassieks met witte wijn, triple sec en fruit zoals perzik en framboos. Of kies voor een versie met ananas, nectarine en lemon & lime frisdrank, zoals Allerhande laat zien. Bij 24Kitchen krijg je een variant met citroen, sinaasappel, meloen, druiven en cava, meer fruit en een sprankelend tintje.

Een andere aanpak is een meer internationale versie met brandy, appel, perzik en aardbei, waarbij je na enkele uren rusten de glazen afmaakt met prosecco of bruiswater.

Witte sangria voelt als een zomerse uitnodiging in een glas. Hij is lichte versie van sangria, fris dankzij de fijne wijn en fruitige нотen die zich langzaam aan elkaar voegen. Je maakt hem met wijn, fruit, wat zoet of likeur en eventueel iets bruisends. Voldoende variatie mogelijk, afhankelijk van wat je in huis hebt of wat je mood is.


Witte sangria

Als je aan de slag wilt met “witte sangria maken”, dan is hier een recept dat makkelijk en doeltreffend is.

Ingrediënten (voor ongeveer 6 personen)

Bereidingswijze
Je pakt een ruime kan en mengt daarin de koude witte wijn met het bruiswater. Snijd de appel, sinaasappel en het andere fruit zoals frambozen in stukken en voeg toe. Pers de limoenen erbij, dat geeft frisheid. Roer even door zodat alles samenkomt. Zet de kan minstens een uur in de koelkast, zodat de smaken elkaar raken. Bij serveren mag je ijs toevoegen zodat het drankje extra verkoelend is.

Zo ontstaat een lichte, fruitige en verfrissende witte sangria die je makkelijk maakt en met plezier deelt.

Bekijk per categorie
Meest gelezen