Chocolademousse met kerst
Er zijn van die desserts die altijd goed zijn. Chocolademousse is er daar één van. Rijk, romig, luchtig en vooral: écht feestelijk. Perfect dus voor het kerstdiner. En het mooiste? Je hoeft er geen chef voor te zijn om indruk te maken aan tafel. Want dit dessert ziet eruit alsof je uren in de keuken hebt gestaan, terwijl je het eigenlijk zó in elkaar draait. Zeker als je ‘m mooi serveert in een glas met een toef slagroom of wat gouden sprinkles erop. Kerstgevoel: check.
Wat deze mousse zo lekker maakt, is de combinatie van pure chocolade en luchtige slagroom, met net dat beetje bite van opgeklopt eiwit. Het smelt op je tong. En je kunt hem helemaal personaliseren. Voeg een scheutje likeur toe (denk: Baileys of sinaasappellikeur), een laagje crumble onderin het glas of wat rood fruit bovenop voor de frisse touch. Of hou het klassiek, want daar is ook helemaal niks mis mee.
Recept: Chocolademousse voor kerst
Ingrediënten (voor 4 personen):
-
200 g pure chocolade (minstens 70% cacao)
-
3 eieren, gesplitst
-
50 g kristalsuiker
-
250 ml slagroom
-
Snufje zout
-
Optioneel: chocoladekrullen, kerstsprinkles of muntblaadjes voor de decoratie
Bereidingswijze:
-
Smelt de chocolade au bain-marie en laat die iets afkoelen.
-
Klop de eidooiers met de helft van de suiker tot een romig mengsel.
-
Klop de eiwitten met het zout tot schuim en voeg dan de rest van de suiker toe tot het mooi stijf is.
-
Klop de slagroom in een aparte kom tot zachte pieken.
-
Meng de gesmolten chocolade met de eidooiers.
-
Spatel vervolgens eerst de slagroom en dan voorzichtig het eiwitschuim erdoor.
-
Verdeel over glaasjes en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
-
Garneer naar wens en serveer feestelijk.
Deze chocolademousse is ideaal als je geen stress wilt op eerste of tweede kerstdag. Je maakt hem gewoon een dag van tevoren klaar en hoeft hem daarna alleen nog op te dienen. Plus: je hebt ruimte over in de oven voor het hoofdgerecht, want dit dessert hoeft er niet in. Win-win!
En als je kleine glaasjes gebruikt, kun je het zelfs als onderdeel van een kerstdessertproeverij serveren. Chocolademousse naast panna cotta of een mini tiramisu? Ja, graag. Wat je ook kiest met deze mousse zit je sowieso goed.