Er is onderzocht dat de hoeveelheid suiker in tonijnsalades in de winkel met zo’n 18 procent is gedaald vergeleken met acht jaar geleden, en het zout is ongeveer 6 procent minder. Dat laat zien dat fabrikanten letten op wat er in zit, al zegt een smaakpanel nog steeds dat sommige varianten te zout zijn.
Wat ook opvalt, is dat in ongeveer een derde van die salades kabbeljauwpoeder zit, als smaakversterker. Maar grappig genoeg vielen de drie lekkerste salades juist niet onder die met die toevoeging. Dat zegt misschien iets over hoe smaak zich laat sturen, je denkt dat extra’s goed zijn, maar soms is minder verrassend beter.
Verder groeit het aandeel vis met het MSC-keurmerk. In 2013 was dat uitzonderlijk, nu zit het in 13 van de 18 geteste salades. Dat maakt het verhaal van die potjes iets minder alledaags. Je krijgt vis die volgens die criteria beter wordt gevangen. Tegelijk is er kritiek dat grootmerken zoals Johma dat niet opvolgen.
Een portie van 25 gram bevat ongeveer 72 kcal, 6 gram vet, 2,8 gram eiwit, 1,6 gram koolhydraten en 0,34 gram zout. Niet overdreven veel, maar het vet komt wel vooral uit de mayonaise. Gebruik je die minder of vervang je die deels, dan wordt het lichter. Dat past dan weer bij het idee van tonijnsalade zelf maken, zodat je de inhoud in eigen hand houdt.
Extra tips:
Naast de vetten bevat tonijn in blik nuttige voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines A, B2, D en mineralen als jodium en ijzer, plus omega-3-vetzuren. Het is niet hemels, maar wel degelijk interessant als je daar aandacht aan besteedt.
Voor kant-en-klare tonijnsalade geldt dat je die na openen het beste binnen 1 tot 2 dagen opeet. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 1 à 2 dagen na openen. Thuis gemaakte varianten kun je vaak wat langer bewaren, tot 2 à 3 dagen is ook redelijk gebruikelijk. Sommige bronnen noemen tot 5 dagen als uiterste grens bij goede koeling, al is dat niet unaniem. Invriestips? Die zijn er niet echt. Mayonaise breekt bij vriezen in elkaar en dat beïnvloedt structuur en smaak – je kunt het dus beter niet doen.
Je merkt dus dat houdbaarheid vooral een kwestie is van snelheid en koeling. Je moet niet lang uitstellen als je veilig en smakelijk wil blijven eten.
Je ziet dat wat je in de supermarkt pakt, veranderd is. Minder suiker, minder zout, meer duurzame vis. Zelf aan de slag gaan, betekent dat je daarin mee kunt bewegen — je kiest wat er in gaat en hoeveel je er zelf eet. Het is niet bijzonder, maar het is wel logisch dat je wil weten wat je binnenkrijgt.
Je kunt makkelijk even stilstaan bij wat er in een bakje tonijnsalade zit. Fabrikanten passen dat aan, consumenten letten erop. Of je nu kiest voor kant-en-klaar of voor tonijnsalade zelf maken: je hebt invloed. Door ingrediënten zelf bij elkaar te zetten, bepaal je hoeveel zout, suiker, mayonaise of groente erin gaat. Je pakt dat zelf in de hand.
Wat je verder doet is kiezen: kort bewaren, netjes afgedekt in de koelkast. Zo blijft het lekker en houd je grip op wat je op je bord krijgt.
Ingrediënten
Bereiding