Ik heb weer een interessant recept gekregen van een enthousiaste amateur kok. Appelchutney maken in plaats van je appels weggooien! Met dit recept voor appelchutney heb je genoeg voor een grote groep mensen. Of je kunt zelf af en toe snoepen van je ingemaakte appels. Bovendien is deze appelchutney heerlijk in een appeltaart en bovendien ontzettend gemakkelijk te verwerken.
De voorbereiding
Voorbereidingstijd: 10 Minuten
Kooktijd: 30 Minuten
Totale tijd: 40 Minuten
Aantal personen: 4
Grootte: 1 portie
Energie in Kcal: 120
De bereiding duurt ongeveer 40 minuten. Appelchutney is heerlijk bij vlees/ wild of met tortilla chips :) Maar vooral ook bekend bij het Franse nagerecht: Kaasplankje met druiven en appelchutney.
Ingrediënten
600 gram appels (kunnen ook oudere, niet meer harde appels zijn), geschild en zonder klokhuis
1 ui
120 ml (cider) azijn
120 gram kristalsuiker
50 ml water
sap van 1 citroen
2-3 laurierblaadjes
1 el zout
6 peperkorrels
1 el mosterdzaad
1-2 glazen potten met deksel goed schoongemaakt.
Bereidingswijze
Voeg alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Schep af en toe het overtollig schuim af en laat het koken voor minimaal 30 minuten, maar een beetje langer kan geen kwaad.
Maak ondertussen de glazen potten schoon met schoonmaakazijn en spoel ze met heet water af voordat je ze gaat vullen.
Haal de laurierblaadje uit de pan en vul je gesteriliseerde potten. Doe de deksel er goed op en zet ze op de kop (koel en donker). Na een paar dagen kun je de appelchutney eten en het mooie is dat de appelchutney wel twee maanden houdbaar blijft.
appelchutney 2
Optioneel:
Met appelchutney kun je lekker experimenteren. zo kun je rozijnen, kaneel of gember toevoegen.
Meerdere kleine potjes gebruiken.
Serveren met:
Kaasplankje, druiven en appelchutney als nagerecht.