Licht, lucht en vocht: de grootste vijanden

Specerijen verliezen hun smaak en geur vooral door blootstelling aan licht, lucht en vocht. Als gemalen kruiden worden blootgesteld aan zuurstof, breken de vluchtige oliën langzaam af. Ook zonlicht zorgt voor een versnelling van dit proces. Vocht kan zelfs schimmelvorming veroorzaken. Het is daarom belangrijk om specerijen droog, donker en luchtdicht op te slaan.

Traditionele methodes van bewaren

Vroeger werden specerijen vaak op een andere manier beschermd. Toen werden er potten van aardewerk of stenen kruiden gebruikt. Deze zijn koel en luchtdicht. Soms werden kruiden ook in linnen of leren zakken bewaard. Soms werd het ook opgehangen aan balken of in de kelder geplaatst, weg van het zonlicht.

Moderne bewaaropties

Tegenwoordig zijn er heel veel oplossingen om specerijen goed te bewaren. Glazen potjes met een afsluitbare dop zijn bijvoorbeeld erg populair. Het is wel belangrijk dat ze niet doorzichtig zijn. Heb je toch glazen potjes? Dan is het belangrijk dat je ze op een donkere plek plaatst. Denk aan een keukenkast of lade. Nog beter zijn blikjes of donkere kunststof containers. Hier kun je specerijenmixen ook goed in bewaren, zoals rel el hanout.

Ook vacuümcontainers worden steeds populairder. Deze zorgen ervoor dat er zo min mogelijk zuurstof bij de specerijen komt. Dit is vooral handig voor duurdere kruiden, zoals vanille of saffraan. 

Heel of gemalen?

Een ander belangrijk aspect van het bewaren is het type specerij. Hele specerijen, zoals kaneelstokjes of kruidnagels blijven veel langer goed dan de gemalen varianten. Als je ze pas maalt vlak voordat ze je gebruikt, bewaar je de maximale smaak. Een kleine vijzel of specerijenmolen is hier geschikt voor.

Invriezen of niet?

Niet iedereen is fan van het invriezen van specerijen. In principe is het mogelijk om hele specerijen in te vriezen, vooral als je ze langere tijd niet gebruikt. Het is wel belangrijk dat je ze dan luchtdicht verpakt. Zo voorkom je condens en geurverlies.

Labelen en datums bijhouden

Een simpele, maar effectieve manier is het labelen van je specerijen met een aankoop- of verpakkingsdatum. Hierdoor krijg je inzicht in hoelang de specerijen al in je kast staan. Vaak blijven specerijen tot twee jaar goed. Wel kan de smaak al eerder afnemen. Door af en toe te ruiken of te proeven, kun je beoordelen of de specerij nog geschikt is om te gebruiken.

Bekijk per categorie
Meest gelezen