Griekse lekkernij op je bord
Soms heb je gewoon trek in iets dat voelt alsof je op vakantie bent. Iets kruidigs, knapperigs, fris en vooral: súper lekker. Enter: pita gyros. Deze Griekse klassieker is echt comfortfood met een mediterraans tintje. En goed nieuws: je hoeft er niet voor naar een strandtent op Santorini. Je maakt ‘m gewoon thuis, in je eigen keuken. Perfect voor een ontspannen diner met vrienden of gewoon omdat je jezelf iets goeds gunt.
Wat deze pita gyros zo onweerstaanbaar maakt? Sappige kip, goed gekruid, gebakken tot goudbruin. Geserveerd in warme pita's, met frisse tzatziki, tomaat, komkommer en rode ui. Simpel, snel en vol smaak.
Recept: Pita Gyros
Ingrediënten (voor 4 personen):
-
500 g kipdijfilet, in reepjes gesneden
-
2 teentjes knoflook, fijngehakt
-
1 eetlepel Griekse yoghurt
-
1 eetlepel citroensap
-
2 theelepels paprikapoeder
-
1 theelepel komijn
-
1 theelepel gedroogde oregano
-
Zout en peper naar smaak
-
4 pita’s of flatbreads
-
1 komkommer
-
2 tomaten
-
1 rode ui
-
Olijfolie om in te bakken
Voor de tzatziki:
-
200 g Griekse yoghurt
-
½ komkommer, geraspt en uitgelekt
-
1 teentje knoflook, geperst
-
1 eetlepel olijfolie
-
1 theelepel citroensap
-
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
-
Meng de kip met de yoghurt, knoflook, citroensap, paprikapoeder, komijn, oregano, zout en peper. Laat minstens 1 uur marineren (langer = beter).
-
Maak de tzatziki: meng yoghurt met geraspte komkommer, knoflook, olijfolie en citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Laat dit even staan in de koelkast.
-
Snijd de komkommer, tomaten en rode ui in dunne plakjes.
-
Verhit een scheutje olie in een pan en bak de kip goudbruin en gaar.
-
Verwarm de pita’s kort in de oven of koekenpan.
-
Smeer wat tzatziki op de pita, verdeel er wat kip over, en top af met de gesneden groenten. Eventueel nog een extra lik tzatziki erbovenop.
En dat was 'm: jouw homemade pita gyros. Lekker om gewoon zo te eten, maar ook top met een handje friet erbij, zoals ze dat in Griekenland doen. De smaken zijn fris en vol tegelijk, de structuur is heerlijk door de combi van zachte kip, knapperige groente en smeuïge saus. Je kunt het recept ook makkelijk aanpassen met bijvoorbeeld halloumi voor een vega-variant.
Laat die zon maar komen, want dit is zomer op een bord.