Brood bevat vooral koolhydraten, die je lichaam omzet in glucose. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. De snelheid waarmee je lichaam koolhydraten omzet in glucose, hangt af van de glycemische index van een voedingsmiddel. Volkorenbrood heeft een glycemische index van 71. Dit is meer dan een plak cake, glas frisdrank of snoepreep. Brood laat je suikerspiegel dus nog sneller stijgen dan snacks en softdrinks. Nadat je lichaam de glucose heeft verwerkt, daalt je bloedsuikerspiegel weer en kun je last krijgen van een energiedip.
Naast een energiedip krijg je na het eten van brood vaak weer trek in koolhydraten, waardoor het proces van een stijgende en dalende suikerspiegel zich herhaalt. Een schommelende bloedsuikerspiegel is slecht voor je gezondheid, want het kan leiden tot diabetes en vetopslag. Om die reden staat brood dan ook in het lijstje van te vermijden voeding als je verantwoord wilt afvallen.
Gluten zijn eiwitten in tarwe, gerst, spelt en rogge. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen gevoelig zijn voor gluten. Sommige onderzoekers stellen dat we allemaal een aangeboren immuunrespons hebben op de aanwezigheid van gluten in ons lijf.
Er zijn aanwijzingen dat zelfs mensen zonder een tarwe-allergie of coeliakie last hebben van gluten. Zij hebben bijvoorbeeld de volgende symptomen:
Gevoeligheid voor gluten leidt niet alleen tot spijsverteringsklachten, maar kan ook invloed hebben op je hersenen en zenuwstelsel. Zo kan het de oorzaak zijn van schizofrenie en cerebellaire ataxie, een aandoening die de motoriek aantast.
Zelfs al eet je koolhydraatarm brood, dan nog kun je veel mais- en rijstzetmeel binnenkrijgen. Deze graansoorten bevatten weinig vezels en hebben een hoge glycemische index. Ook koolhydraatarm brood kan je bloedsuikerspiegel dus laten schommelen, wat een negatief effect heeft op je gezondheid.
Naast gluten en snelle koolhydraten bevat brood uit de supermarkt vaak ook nog ongezonde toevoegingen, zoals:
Al deze stoffen belasten ons lichaam en sommige hebben zelfs een negatieve invloed op onze weerstand en vruchtbaarheid.
Omdat gluten de voering van onze darmen kan beschadigen, kunnen deze stoffen in brood ervoor zorgen dat ons lichaam minder andere voedingsstoffen opneemt. Denk aan vitamines, mineralen, eiwitten en vetten. Ook dat maakt brood minder gezond.
Je kunt verslaafd raken aan brood
Sommige onderzoekers denken dat je verslaafd kunt raken aan gluten. Ze veroorzaken namelijk dezelfde reactie in je hersenen als morfine en feel good drugs. Dit effect maakt dat je steeds weer naar gluten verlangt. Je zou dus kunnen zeggen dat brood verslavend werkt.
Al met al lijkt het beter voor je gezondheid om helemaal geen brood te eten. Het is alleen niet makkelijk om dit voedingsmiddel uit je dieet te verwijderen. Als je geen last hebt van coeliakie en je af en toe brood wilt eten, maak het dan zelf van speltmeel. Dat bevat minder gluten. Door zelf brood te bakken, kun je bovendien zelf bepalen welke ingrediënten je erin stopt.
Als je een broodbakmachine hebt, kun je dit suikervrije speltbrood maken. Heb je geen broodbakmachine, probeer dan een recept van speltbrood. Of maak eens deze snelle spelbroodjes. Wil je glutenvrij, dan kun je luchtige glutenvrije broodjes maken.