Oorsprong en karakter van bifteki

Het woord “bifteki” komt van het Griekse mπιφτέκι (uitgesproken: “bief-TEE-kie”). Letterlijk betekent het zoiets als “hamburger”, maar dat dekt niet helemaal wat je bij bifteki krijgt: het is meer een burgerachtig gerecht met sappigheid door de kruiden en de bereidingswijze.

In Griekenland maakt men bifteki vaak zónder kaas erin; de varianten met feta of andere kazen zijn populair in andere landen of in restaurants buiten Griekenland. Het gehakt wordt gekruid met bijvoorbeeld ui, knoflook, oregano, munt en soms komijn of paprikapoeder, en je kunt het vlees grillen of bakken.

Wat bifteki onderscheidt van gewone burgers is dat het mengsel vaak langer op smaak mag komen, en dat men aandacht besteedt aan zachte texturen, broodkruim of paneermeel hoort erbij, evenals ei en vocht (zoals melk) om alles bij elkaar te houden en sappig te houden.

Hoe bereid je bifteki: ingrediënten, varianten, bereiding

Een typisch bifteki recept bestaat uit gemengd gehakt (rund, lam of een combinatie), ui, knoflook, paneermeel, ei en smaakmakers zoals oregano, munt en peterselie. Soms voegt men komijn of paprikapoeder toe om extra aroma’s te geven.

Varianten:

Bereiding:

  1. Meng alle droge en natte ingrediënten; kneed goed zodat het geheel samenhangt. Broodkruim en ei helpen hierbij. Laat het mengsel bij voorkeur afgedekt rusten in de koelkast, soms een paar uur of een nacht, zodat de smaken zich goed mengen.
  2. Vorm bifteki’s: vaak ovale of platte burgers, soms meer bol/balletjes. Als je kaas erin gebruikt, verwerk die erin of stop een blokje in het midden.
  3. Bakken of grillen: op de barbecue, grillpan of in de koekenpan. Zorg dat de buitenkant kleur krijgt zonder dat de kern droog wordt.

Hoe bifteki zich ontwikkelt in Nederland

In Nederland zie je bifteki steeds vaker op menukaarten in Griekse restaurants, of thuis in varianten met kaas of feta erin. Nederlandse versies neigen ertoe de kaasvarianten te benadrukken, mede omdat men zoekt naar sappigheid én smaakaccenten die bekend zijn bij het publiek. Verder worden combinaties gemaakt met bijgerechten zoals tzatziki, friet of patat, Griekse salade, pitabrood en gegrilde groenten.


Extra tips:


Er is ook aandacht voor de bereidingswijze: BBQ is populair, zeker in de zomer. Grillen geeft een rokerige toets en maakt dat de buitenkant iets krokant kan worden.

Praktische tips bij het maken van bifteki

Bifteki is een smakelijk voorbeeld van hoe simpele ingrediënten gecombineerd worden tot iets herkenbaars maar met karakter. Je krijgt iets dat meer is dan een burger, doordat kruiden, texturen en bereidingswijze samenkomen. Wie eenmaal de juiste balans kent tussen sappigheid, kruiden en garing, heeft iets in huis dat iedere keer aanspreekt.

Bifteki recept met feta

Ingrediënten

Bereiding

  1. Meng het gehakt met ui, knoflook, ei en het uitgeknepen brood.
  2. Voeg oregano, munt, komijn, peterselie, zout en peper toe en kneed tot een samenhangend geheel.
  3. Verdeel het mengsel in 4 stukken. Neem één stuk, druk er een blokje feta in, vorm het gehakt eromheen zodat de kaas binnenin zit.
  4. Herhaal voor de andere porties.
  5. Laat de gevormde bifteki’s minstens 1 uur rusten in de koelkast (afgedekt).
  6. Verhit grillpan of barbecue op middelhoog vuur en bestrijk licht met olijfolie. Grill of bak de bifteki’s ca. 6-8 minuten per kant, tot ze mooi bruin zijn en door en door gaar.

Geniet van je zelfgemaakte bifteki, eventueel geserveerd met tzatziki, Griekse salade of brood.

Bekijk per categorie
Meest gelezen